Waterspeeltuin

In een waterspeeltuin kunnen kinderen, het woord zegt het al, spelen met water. Fantastisch in de zomer, maar het kan ook heel leuk zijn in de herfst of winter. Een dik vest, stevige broek en laarzen aan en spelen maar! (Een set reservekleding in je tas is geen overbodige luxe.)

Hoe ziet een waterspeeltuin eruit?

Vaak staat er in een waterspeeltuin een stellage waar kinderen water mee kunnen oppompen, om het vervolgens via kunststof kanalen naar verschillende waterbassins, inclusief een stop, te laten stromen. Er is ook vaak zand in de buurt, zodat je kind ook grachten kan graven of een geweldig zandkasteel kan laten verrijzen. Het is daarom handig als je een schepje en emmertje meeneemt, alhoewel sommige speeltuinen deze ook zelf hebben. Ook kan het zijn dat de waterspeeltuin bij natuurlijk zwemwater ligt. Echte waterratten kunnen daar dan in de zomer zwemmen of bijvoorbeeld naar kikkervisjes zoeken en bij vorst schaatsen. Meestal staan er ook wel een paar schommels, wipkippen en klimtoestellen.

Samen spelen

Ik ga met mijn zoontje van drie jaar regelmatig naar een waterspeeltuin en hij vindt het elke keer weer geweldig. Ik kies altijd voor waterspeeltuinen waar ook “gewone” speeltoestellen staan. Hij wisselt het spelen met water en zand af met schommelen en glijden en is dan zo een halve dag zoet. Omdat er bij de waterstellages ook meestal meerdere kinderen staan, heeft hij ook al snel contact met andere jongetjes en meisjes en werken ze samen om zo snel mogelijk water op te pompen of een gracht te maken.
Ziek is hij nog nooit van het water geworden. Wel controleer ik altijd even op de site “zwemwater.nl” of het water veilig is.

Probeer het ook eens!

Heb jij ook zin in een leuke dag uit met je kind(eren)? Probeer dan ook eens waterspeeltuin. Er zijn er veel in Nederland, dus er is er vast eentje bij jou in de buurt.